Focaccia met Rozemarijn en Salie
Ga aan de slag met Rozemarijn en Salie en zet binnen een handomdraai dit overheerlijke, makkelijke Italiaanse brood op tafel!
Wat heb je nodig:
-
550 gram bloem
-
345 gram water
-
3 tl keukenzout
-
1,5 theelepel grof zeezout
-
1,5 theelepel honing
-
1 zakje gist (van 7 gram)
-
50 gram olijfolie
-
3 teentjes knoflook
-
10 gram Rozemarijn
-
10 gram salie
​
-
Leg 1 takje Rozemarijn apart. Hak de Salie, knoflook en overige rozemarijn fijn. Verwarm de pan met olijfolie en bak hierin de fijngehakte kruiden en knoflook. Zodra de pan begint te geuren zet je hem uit en laat je het afkoelen. Let op, de kruiden en de knoflook mogen niet te bruin kleuren.
-
Doe in een grote mengkom de bloem, het water en de gist. Roer dit door (met een spatel). Voeg hierna 3tl keukenzout toe en zet de keukenmachine met deeghaak als je geen machine hebt, kneed het deeg dan ca. 3 minuten goed door met de hand. Zodra het deeg bij elkaar is gekomen, voeg je de kruiden, knoflook en honing toe. Laat het deeg een paar minuten draaien tot je een soepel deeg hebt. Let op: het deeg blijft plakkerig.
-
Vet een grote kom in, maak van het deeg een bol en leg deze in de kom. Dek af met een schone theedoek en zet minimaal een uur op een warme plek om te rijzen. Tip: je kunt het deeg ook de avond van te voren maken. Zet het deeg dan voor 20 tot 24 uur in de koelkast om langzaam te rijzen.
-
Na een uur wachten, verwarm je de oven op 225°. Leg bakpapier op de bakplaat en stort het deeg hierop uit. Trek en duw het deeg in een rechthoekige vorm. Dek weer af met de theedoek en laat nog 10 minuten rijzen.
-
Bestrijk de focaccia met de resterende olijfolie en prik met je vingers gaatjes in het deeg. De gaatjes mogen zich vullen met olie, dat geeft juist een rijke smaak en structuur. Pak het takje Rozemarijn erbij en rits de blaadjes eraf. Bestrooi het brood met de Rozemarijn en grof zeezout.
-
Bak in 25 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar als je erop klopt en je een hol geluid hoort.
Laat het brood afkoelen en eetsmakelijk! Heerlijk met een zelfgemaakte kruidenboter of een lekker pesto.